Spring naar hoofd-inhoud

Coalitie Awaire

Zet zich in voor goede kwaliteit binnenlucht

ISSO werkt samen met een coalitie van leveranciers binnen de ventilatiesector aan meer aandacht voor een goede kwaliteit binnenlucht. De partijen binnen deze coalitie zijn ISSO, Airspiralo, Brink, Ferroli, Itho Daalderop, Jaga, Orcon, Velux en Zehnder. Samen willen zij mensen bewuster maken van de noodzaak om de binnenlucht in woningen en gebouwen te verbeteren.

Doelstelling

De coalitie Awaire is opgericht om in gezamenlijkheid met marktpartijen een wezenlijke verandering teweeg te brengen in de kwaliteit van de lucht in onze woningen en gebouwen. Deze verandering wil de coalitie realiseren door enerzijds de bewustwording van het belang van goede binnenlucht te vergroten. Anderzijds wil de coalitie ook handvatten ontwikkelen en aanreiken waarmee bewoners zelf de kwaliteit van de binnenlucht kunnen verbeteren.

Deelnemers

Awaire is een coalitie van ISSO, Airspiralo, Brink, Ferroli, Itho Daalderop, Jaga, Orcon, Velux en Zehnder.

Marco Hofman

Woordvoerder Awaire
Programmamanager Gezond Binnen
Email: m.hofman@isso.nl

Consortiumpartners

Voor het behalen van de doelstellingen krijgt de coalitie Awaire hulp van consortiumpartners zoals Het Longfonds, Eneco, Quby en Philips. Blauw Research is in opdracht van het Longfonds een onderzoek gestart naar de luchtkwaliteit in huis. Het onderzoek moet inzicht geven hoe het gesteld is met de binnenlucht. Aan het onderzoek doen 749 huishoudens mee. Met een speciale sensor wordt gedurende 9 maanden lang het gehalte CO2, fijnstof (pm 2,5), luchtvochtigheid en temperatuur gemeten. De eerste resultaten zijn inmiddels bekend. Hierover leest u meer in het persbericht en de infographic.

Noodzaak bewustwording

Het algemene publiek in Nederland is zich op dit moment nog weinig bewust van het thema gezonde binnenlucht, terwijl schone lucht letterlijk van levensbelang is. In de westerse wereld bevinden mensen zich gemiddeld meer dan 80% van de tijd binnen. Daarbij zijn er in Nederland meer dan een miljoen mensen met een chronische longziekte. Deze doelgroep heeft doorgaans wel een verhoogd bewustzijn op het belang van gezonde lucht, maar mist net als andere mensen de fysiologische sensoren om ongezonde luchtkwaliteit waar te nemen.