Spring naar hoofd-inhoud

Blog

Het begin van een lange, maar mooie reis richting PCM publicatie

Aangemaakt door Arjan Schrauwen | |   Blog

‘De reis begon op 18 juni 2013 in het Drijvend Paviljoen in Rotterdam. Daar was ik dan: projectcoördinator van stichting ISSO in de rol van gastheer bij een informatiebijeenkomst en workshop over Phase Change Materials. Doel van de bijeenkomst: de aanwezigen informeren over de mogelijkheden van Phase Change Materials (PCM’s), oftewel faseovergangsmaterialen.’

 

Lees meer

ISSO kiest met nieuwe huisvesting voor duurzaamheid

Aangemaakt door Rob van Bergen | |   Blog

Wat betekent de huisvesting voor je organisatie? Daar hebben we bij ISSO dit jaar grondig over nagedacht. Aanleiding is de afloop ofwel ‘het expireren van ons huurcontract’, zoals dat zo mooi heet in vastgoedtaal. Een mooie gelegenheid voor vernieuwing!

Lees meer

De dilemma’s van subsidie

|   Blog

ls het gaat het om de promotie van goede (duurzame) doelen, dan is subsidie voor de Nederlandse overheid een geliefd instrument. Subsidie geeft een boost aan een gewenste ontwikkeling, is de gedachte. Maar dat gaat niet zelden ten koste van kwaliteit.

Lees meer

BLOG: Elektrische energieopslag: iets voor u?

Aangemaakt door Arjan Schrauwen | |   Blog

U heeft het nieuws vast al gehoord: fabrikant Tesla komt met batterijsystemen de Powerwall waarmee we energie van zonnepanelen op kunnen slaan. De systemen zijn bedoeld voor woningen en utiliteit en hebben opslagcapaciteiten van 7 kWh en 10 kWh. Vooral de prijzen, die variëren van € 2.600,- tot € 3.100,-, klinken erg interessant. Bedrijven zoals aanbieders van zonnepanelen en omvormers staan al in de rij om partner te worden van Tesla. Een gat in de markt dus, want Nederland loopt hopeloos achter in opslagsystemen. Hier en daar zijn wat proeftuinen aangelegd en is er wat gesteggel over wie wat mag aanleggen en onderhouden... Daarbij mogen we in Nederland ook niet zomaar voor elk type accu een opslagsysteem voor elektriciteit installeren. Fabrikanten en onderzoeksinstituten werken echter hard aan mogelijkheden om de prijs per kWh verder omlaag te krijgen.

Lees meer

BLOG: Wij houden van plastic!

|   Blog

Als deelnemer aan het Platform Duurzame Huisvesting bezocht ik de nieuwe huisvesting van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen, één van de duurzaamste gebouwen van Nederland. We kregen een toelichting over de filosofie van het gebouw. De kern van het verhaal zal u van een ecologisch instituut niet verbazen.

Lees meer

BLOG: PCM’s hebben de toekomst

Aangemaakt door Arjan Schrauwen | |   Blog

U heeft vast wel eens gehoord van Phase Change Materials (PCM’s). Het zijn materialen waarvan de faseverandering van vast naar vloeibaar en andersom wordt gebruikt om warmte op te slaan en af te staan (en overigens ook koude, afhankelijk hoe je thermodynamische definities interpreteert). Vroeg of laat zijn PCM’s de normaalste zaak van de wereld.

Lees meer

BLOG: Sta op voor kwaliteit

Aangemaakt door Rob van Bergen | |   Blog

Private kwaliteitsborging… kent u die kreet? Het kan u bijna niet zijn ontgaan; de term hoor je nu overal. Het lijkt wel een soort wachtwoord. Private kwaliteitsborging. Biep! U mag binnentreden.

Lees meer

BLOG: Heerlijk als je opinie door anderen onderschreven wordt…

Aangemaakt door Rob van Bergen | |   Blog

Donderdag 27 november mocht ik dagvoorzitter zijn op het ISSO-congres ‘Legionellapreventie in koeltorens’. Lekker een dag bijpraten over de stand van zaken op het gebied van legionella-onderzoek, de crisisaanpak bij recente uitbraken van legionella bij koeltorens, de uitvoering van kwalitatief goede risicoanalyses en de laatste technische innovaties.

Lees meer

Kies uw toekomst: aan de slag!

|   Blog

Onze keuzestress wordt alsmaar groter! We worden overspoeld door een indrukwekkende hoeveelheid aan technische innovaties en economische en maatschappelijke veranderingen. Dat kan knap lastig zijn. Want voor de meeste onder ons is keuze onlosmakelijk verbonden met risico.

Lees meer

Meest duurzame gebouw? Bewijs dat maar eens!

Aangemaakt door Rob van Bergen | |   Blog

Met enige regelmaat komt u ze tegen, die berichten over het MEEST DUURZAME GEBOUW, dat nu toch echt gerealiseerd is. Het klinkt als een soort verbetering van een wereldrecord DUURZAME GEBOUWEN. Met dit verschil dat een regulier wereldrecord in de sport eenduidig en volgens strenge regels is vastgesteld, en het nieuwe wereldrecord DUURZAAMSTE GEBOUW niet. Een beetje teveel wind in de rug en je nieuwe record hardlopen telt niet mee; een voetje op de rand van de baan en je bent gediskwalificeerd.

Lees meer