Spring naar hoofd-inhoud

BLOG: De toekomst van BIM

Aangemaakt door Arjan Schrauwen | |   Blog

We weten dat BIM faalkosten kan reduceren. Toch lopen velen met een boog om BIM heen. Dat is nou jammer.

Ondanks alle inspanningen van partijen om BIM goed over het daglicht te brengen, klinken hier en daar negatieve geluiden over dit hulpmiddel. ‘BIM is stoere managementtaal’ en ‘het is een hype’ heb ik horen zeggen. Weer anderen vinden de voorstelling van BIM te rooskleurig. Gelukkig heb ik in mijn directe omgeving vooral te maken met enthousiaste kartrekkers van BIM. Zij en ik geloven in BIM als toekomstperspectief.

 

Samenwerking
Over tien jaar kunnen we lachen over idiote situaties van vandaag de dag. Bijvoorbeeld luchtroosters en sprinklerkoppen die volgens het ontwerp toch echt op dezelfde plaats moeten komen. Of al ingekochte lichtarmaturen die niet geschikt blijken te zijn voor het aangebrachte type plafond. In de toekomst kunnen dergelijke zaken met BIM netjes gestroomlijnd zijn. Dan werken bijvoorbeeld leveranciers van armaturen optimaal samen met leveranciers van plafonds. De partijen hebben daar ook hun productbibliotheken op aangepast.

 

Abonnement op een pand
In een volgende generatie worden gebouwen niet meer gekocht, maar nemen opdrachtgevers een abonnement. Dit contract van pakweg dertig jaar bestaat uit een aanbesteding op basis van de laagste jaarlijkse kosten. Het gebouw is in bezit van een partij die het gebouw bouwt, voorziet van energie en exploiteert. Die partij bedenkt hoe de jaarlijkse kosten zijn te bedwingen door onder meer investering en exploitatie. Op dit vlak heeft BIM een enorme potentie. Het hulpmiddel kan het gebouw, inclusief alle installaties, inzichtelijk en beheersbaar maken.

 

Hoge vlucht van andere technieken
Terug naar 2013. Vandaag de dag zouden technische ontwikkelingen mooi gecombineerd kunnen worden met BIM. Ook zou BIM kunnen helpen bij het onderhoud van gebouwen en installaties. Kijk voor de grap even naar deze demonstratie van het Britse bedrijf Inition. Je ziet op dit filmpje hoe kinderlijk eenvoudig het is met een tablet de installatie of andere gebouwaspecten inzichtelijk te maken. Met een beetje fantasie voeg je de gewenste data toe voor de installatiebranche. Combineer dit eens met de opkomende techniek van Google Glass. De bril waardoor we kijken in dit filmpje, komt binnen een jaar op de consumentenmarkt. De applicaties hiervoor zullen ook voor zakelijke toepassingen explosief toenemen.

 

Mogelijkheden voor de installatiesector
De branchevereniging Uneto-VNI onderkent de toekomst van BIM, blijkt uit dit promotiefilmpje. Door gebruik te maken van de bril wordt extra informatie gegeven bij wat we zien. De informatie is afkomstig uit het BIM, gereviseerd na oplevering van het gebouw. Dit is technisch al mogelijk! Voor de installatiebranche levert dit ongekende mogelijkheden op. Te denken valt aan:
• instructievideo’s tijdens het installeren van apparatuur op basis van een BIM-datamodel
• het zoeken van storingen met BIM-gerelateerde informatie
• het inzichtelijk maken van preventief onderhoud door simpelweg visueel door het gebouw te lopen.

 

De potentie van BIM
Met BIM valt meer te doen dan we nu al kunnen, blijkt uit genoemde voorbeelden. Het is daarom zaak ons niet blind te staren op de huidige toepassingen van BIM, te weten: efficiëntie in de uitvoering en faalkostenreductie door minder ontwerp- en bouwfouten. Het gaat om de potentie van BIM voor de toekomst. Nu alleen nog een paar slimme ondernemers die de handschoen durven op te pakken. Wie durft?

 

Reageren? De schrijver nodigt u uit via a.schrauwen@isso.nl.

Terug