Spring naar hoofd-inhoud

BLOG: Elektrische bekabeling in huis… wanneer zijn we er vanaf?

Aangemaakt door Arjan Schrauwen | |   Blog

U kent het wel. Die hoek in de huiskamer waar tablets, smartphones en laptops worden opgeladen voor de dag van morgen. Het gevolg is een rotzooi aan bekabeling en transformatoren die ook nog eens ongewenst warm worden met energieverlies en zelfs mogelijk brandgevaar tot gevolg. Daarbij verdient elektronische bekabeling geen schoonheidsprijs en verstoppen we de boel graag achter of onder meubels. Kan dit echt niet anders? Misschien wel…

In de loop der jaren is er wereldwijd ontzettend veel elektronica bijgekomen. Al die apparatuur wordt noodzakelijk gevoed met een kabel. Veel woningen voorzien niet in voldoende kabelwegen en wandcontactdozen. Het is opmerkelijk dat in huidige nieuwbouw zelden innovatieve technische oplossingen zijn toegepast, terwijl er toch mogelijkheden zijn.

<img src="http://testisso.com/uploads/RTEmagicC_Foto1.jpg.jpg" width="238" height="238" alt="" /><img src="http://testisso.com/uploads/RTEmagicC_Foto2.jpg.jpg" width="178" height="240" alt="" />

Bekabeling is lelijk en raakt in de knoop. Om gek van te worden.

Neem nou inductie. Inductie is een natuurkundige eigenschap waarbij energie wordt overgedragen via bewegende magnetische velden. Bijvoorbeeld het opladen van de meeste elektrische tandenborstels verloopt via inductie. Tussen de oplader en de tandenborstel is geen fysieke verbinding waardoor er geen vuil en vocht in de elektronica kan komen. Ook bekend is koken op inductie. Hierbij worden wervelstromen in de bodem van de pan opgewekt door hoogfrequent wisselende magnetische velden. Hierdoor wordt de bodem opgewarmd en vervolgens de inhoud van de pan. De kookplaat draagt dan energie over aan de pan zonder fysieke verbinding.

Het principe is niet nieuw. Om lampen te laten branden experimenteerde ingenieur Nikola Tesla (1856-1943) al met draadloze overdracht van energie. Schematisch werkt het als volgt:

 <img src="http://testisso.com/uploads/RTEmagicC_schema.png.png" width="284" height="152" alt="" />


Een voedingsbron draagt via spoel N1 met N1-wikkelingen energie over aan spoel N2 met N2- wikkelingen. Hierdoor ontstaat een stroom I2 die even groot is als I1 x (N1/N2). Deze energie wordt afgegeven aan het apparaat. Doorontwikkelde inductietoepassingen maken het mogelijk om zonder bekabeling elektrische apparatuur te laten werken. Het principe is als proef toegepast op een draadloze televisie in 2010 (zie ook dit artikel).

Op de markt is al een applicatie beschikbaar om tablets en smartphones op te laden via inductie. De tablet of smartphone wordt in een beschermhoes gevoed op een inductiemat. Dat type applicatie is in de toekomst bouwkundig te integreren. Ook nieuwe generaties elektrische auto’s hebben voor het oplaadproces geen bekabeling meer nodig, maar een lus onder de parkeerplaats.

Helaas zitten er ook nadelen aan inductie. De techniek genereert aanzienlijke energieverliezen. Daarbij is van de meeste huidige inductietoepassingen de afstand voor energieoverdracht nog beperkt en moeilijk te richten. Dergelijke bezwaren worden door technische ontwikkelingen echter kleiner.

Ook veiligheid is een niet onbelangrijke barrière. In relatie tot inductie bestaan er veel misverstanden over ‘elektromagnetische straling’, magnetische en elektrische velden. Het probleem met inductie en met alle elektriciteit trouwens, is dat je het niet kunt zien. Je ervaart alleen de gevolgen.

Fabrikanten en kennisinstellingen hebben nog een brug te bouwen om het vertrouwen van de consument te winnen. Alleen met sterke argumenten is adoptie van innovaties op dit gebied goed mogelijk. Buiten het vertrouwen van de consument moet de installatiesector nog voldoende technische kennis hebben over dit onderwerp: de sector moet het product immers aan de man brengen en installeren.

Kortom, we hebben nog even te gaan. Maar technisch gezien is het mogelijk nieuwe elektronica te voorzien van inductietoepassingen. Geef het nog enige jaren en bekabeling is hopeloos ouderwets.

Reageren op dit artikel? De schrijver nodigt u uit via a.schrauwen@isso.nl.

Terug