Spring naar hoofd-inhoud

BLOG: Elektrische energieopslag: iets voor u?

Aangemaakt door Arjan Schrauwen | |   Blog

U heeft het nieuws vast al gehoord: fabrikant Tesla komt met batterijsystemen de Powerwall waarmee we energie van zonnepanelen op kunnen slaan. De systemen zijn bedoeld voor woningen en utiliteit en hebben opslagcapaciteiten van 7 kWh en 10 kWh. Vooral de prijzen, die variëren van € 2.600,- tot € 3.100,-, klinken erg interessant. Bedrijven zoals aanbieders van zonnepanelen en omvormers staan al in de rij om partner te worden van Tesla. Een gat in de markt dus, want Nederland loopt hopeloos achter in opslagsystemen. Hier en daar zijn wat proeftuinen aangelegd en is er wat gesteggel over wie wat mag aanleggen en onderhouden... Daarbij mogen we in Nederland ook niet zomaar voor elk type accu een opslagsysteem voor elektriciteit installeren. Fabrikanten en onderzoeksinstituten werken echter hard aan mogelijkheden om de prijs per kWh verder omlaag te krijgen.

Voordelen
Wat betekent feitelijk een opslagsysteem van elektrische energie voor ons? Door het toenemend gebruik van zonnepanelen en windmolens, wordt opslag van energie steeds interessanter. De salderingsregeling gaat immers op de schop en wordt uiteindelijk door de overheid afgeschaft. Daarnaast worden we als consument gaandeweg minder afhankelijk van energiemaatschappijen en netbeheerders. Nu krijgen we nog regelmatig callcenters aan de lijn met aanbiedingen voor een lage energierekening. Stelt u zich het volgende antwoord voor: ‘Nee dank u, ik ben zelf producent. Heeft u misschien zelf interesse?’

Sleutelen aan de Trias Energetica
De Trias Energetica  (1. Beperk Energiegebruik, 2. Gebruik Duurzame Energie, 3. Gebruik Fossiele Brandstoffen Efficiënt) richt zich op zuinig en duurzaam gebruik van energie. Energie wordt ‘vuil’ opgewekt, is de stellingname van de Trias Energetica. Daarom moeten we zuinig zijn met energie. Vanuit die optiek is dat een goed streven. Maar als we in staat zijn zelf energie duurzaam op te wekken en vervolgens ook op te slaan, waarom zouden we dan ons energiegebruik beperken? Uiteraard gaat dit niet in alle gevallen op. Een woonhuis kan nu eenmaal niet zo veel zonnepanelen plaatsen als een boerderij met een grote stal, maar het is wel iets om over na te denken.

Uw perspectief
Met bovenstaande in het achterhoofd: heeft ú niet het gevoel dat er de komende jaren iets staat te gebeuren? Ik wel. Vooral de installateur heeft hierin een rol. U bent als installateur namelijk de aangewezen professional om een batterijsysteem te installeren en te onderhouden.

Arjan Schrauwen, projectcoördinator ISSO (a.schrauwen@isso.nl)

 

Terug