Spring naar hoofd-inhoud

BLOG: Wij houden van plastic!

|   Blog

Als deelnemer aan het Platform Duurzame Huisvesting bezocht ik de nieuwe huisvesting van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen, één van de duurzaamste gebouwen van Nederland. We kregen een toelichting over de filosofie van het gebouw. De kern van het verhaal zal u van een ecologisch instituut niet verbazen.

Als opdracht voor het gebouw hadden het NIOO en haar directeur Louise Vet hun zinnen gezet op een ecologisch verantwoord complex met zo min mogelijk impact op energie- en materiaalgebruik. Daarnaast moest het gebouw ook een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de omgeving. Dat was in 2006 - toen Cradle to Cradle nog nauwelijks was uitgevonden - ook voor Claus en Kaan Architecten een ontdekkingstocht. Het resultaat is ronduit verbluffend.

Het gebouw maakt maximaal gebruik van de zon als energie- en lichtbron, zoals alle leven op aarde dat doet. ’s Zomers wordt de zonnewarmte opgeslagen en gebruikt als warmtebron in de winter. Afvalstromen worden gereinigd; de nuttige ingrediënten die de mens sanitair achterlaat, worden teruggewonnen: biogas en voedsel voor algen!

De toegepaste energetische oplossingen vinden we nu allemaal wel ongeveer in een standaard duurzaam pakket. Maar de installatiesector kan nog wat leren op de manier waarop de materialen zijn uitgevoerd. Voor het gebouw van het NIOO-KNAW zijn vooral duurzame materialen gebruikt. En met duurzaam bedoel ik dan materialen die geen aanslag doen op de voorraden aan grondstoffen of veel energie vragen voor productie. Aluminium, dat goed recyclebaar is, is bijvoorbeeld niet gebruikt omdat de productie uiterst smerig is. Gebruikt is veel milieuvriendelijk verduurzaamd hout van lokale afkomst.

Als techneut schaam ik me echter over de uitvoering van veel van de zichtbare installatiecomponenten: die zijn blijkbaar alleen verkrijgbaar in plastic! Luchtroosters zijn ten minste nog in staal leverbaar, maar hoe zit het bijvoorbeeld met rook- en bewegingsmelders?

Laten we als techneuten het gesprek aangaan met leveranciers van installatiemateriaal. Een bewuste, ecologische keuze in materiaalgebruik is de volgende stap in duurzaamheid Energieneutrale gebouwen; ze komen eraan. Het tijdpad is vastgesteld. Maar op het gebied van materiaalgebruik hebben we nog een wereld te winnen. Wie pakt de handschoen op?

Rob van Bergen

Terug