Spring naar hoofd-inhoud

Na-isolatie als inkomstenbron

Aangemaakt door Jan Cromwijk | |   Blog

Na-isolatie heeft veel impact op het binnenmilieu. Dat is weer een belangrijke kans voor de klantgerichte installateur!

Eén van de grootste uitdagingen voor installateur en huizenbezitter, is de binnenluchtkwaliteit van na-geïsoleerde woningen. Na-isolatie vindt vaak plaats in woningen die tot dusver gebruikmaakten van natuurlijke ventilatie of een eenvoudige vorm van mechanische ventilatie. Veel bestaande woningen worden na-geïsoleerd vanuit het oogpunt van energiebesparing. Alleen al in 2012 zijn er zo’n 460.000 na-isolatiemaatregelen uitgevoerd, blijkt uit de ‘Monitor energiebesparing gebouwde omgeving 2012’ van Agentschap NL.

Ventilatie en oudbouw
Hoe zorg je op energetisch verantwoorde manier voor een goede en aangename binnenluchtkwaliteit? We kijken even mee met de situatie van een bewoner.
Bij zijn woning, een hoekhuis uit de jaren zestig, zijn de vloer, de spouwmuur en het dak van na-isolatie voorzien. De vloer kreeg ook lagetemperatuurverwarming. Om, vanwege die toepassing, koudeval en geluid van buiten te verminderen, zijn de roosters voor natuurlijke ventilatie gesloten. Door een vorige eigenaar is eigenhandig mechanische ventilatie aangebracht. De kanalen zijn van slechte kwaliteit en inmiddels zwaar vervuild. Ventileren kan alleen in stand 1; een hogere stand geeft teveel lawaai.

Luchtzuiverende verlichting
Om de ventilatie te verbeteren is door een vakman een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning aangebracht. Maar ook die kan de bewoner vanwege de geluidsproductie niet hoger zetten dan stand 1. Verdere optimalisatie van de binnenluchtkwaliteit is noodzakelijk. Na een zoektocht op internet overweegt de bewoner de toepassing van luchtzuiverende verlichting. Volgens de leverancier geven deze speciale lampen licht én ze zuiveren de lucht van bacteriën, schimmels, huismijt, rook en pollen. Het blijft de vraag waar de bewoner nu werkelijk goed aan doet.

Gebouwschil als een menselijke huid
Op lange termijn komt er zeker een alternatieve oplossing voor deze bewoner! Op www.ted.com, een site met ideeën uit de hele wereld, zag ik een prachtige innovatie van Doris Kim Sung. Volgens de architecte en voormalige biologe, zouden gebouwen een schil moeten hebben die net als de menselijke huid voor een natuurlijke temperatuurregeling zorgt. Voor haar onderzoek en ontwerpen maakt ze gebruik van 3D-printing en thermo-bimetaal, een slim en luchtdoorlatend bouwelement voor de buitenkant van een gebouw. Stijgt de temperatuur aan een kant van de muur, dan krult het bimetaal zodat ventilatielucht kan passeren.

Waar wachten we op?
Wachten we op een doorbraak, zoals die van Doris Kim Sung, om de miljoenen na-geïsoleerde woningen van perfecte binnenluchtkwaliteit te voorzien? Of pakt de installatiesector, samen met innovatieve en klantgerichte leveranciers, de handschoen snel op en passen we de komende jaren massaal en vakbekwaam maatregelen toe die goed en stil functioneren en daarbij energiezuinig en betaalbaar zijn?

Bloggerelateerde (video)links
http://www.ted.com/talks/doris_kim_sung_metal_that_breathes
http://www.huffingtonpost.com/2012/02/11/bloom-on-silver-lake-boul_n_1269778.html
http://www.dosu-arch.com/main.html
Prachtige innovatie uit de VS de Tesla Inspired Bladeless Ceiling Fan:
http://exhalefans.com/see_the_innovation.html

Deze blog is als column verschenen in de vakbladen K&S en E&I.

Terug