Spring naar hoofd-inhoud

Waar is hier de nooduitgang?!

Aangemaakt door André Derksen | |   Blog

In de wereld van de noodverlichting vindt een revolutie plaats. In noodtempo sluiten we ons aan bij de nieuwe ISO-7010 normering uit 2012. Bij een bezoek aan de Beurs Elektrotechniek 2013 zag ik al de metamorfose van de vertrouwde ‘running man’. Het vluchtende mannetje staat niet meer naast, maar is al in de de deur. Ook de pijl om rechtdoor te vluchten via de beste vluchtroute wijst nu naar boven in plaats van naar beneden. Overigens voert Schiphol, vanwege de vele internationale bezoekers, de nieuwe symbolen al jarenlang.

 
De nieuwe symbolen verschillen nauwelijks van de oude, dus zo spannend is het in wezen niet. Het gaat mij om de bezoeker waarvoor de boodschap is bedoeld. Dat is wat het spannend maakt. De gemiddelde Nederlander gaat waarschijnlijk (nog steeds) aan de veiligheidssymbolen voorbij. De symbolen moeten er hangen, maar opgemerkt worden ze vaak niet. Dit blijkt ook uit een onderzoek van Saxion Kenniscentrum Leefomgeving in 2013. In noodsituaties kiezen mensen voor de weg waarlangs ze in het gebouw zijn binnengekomen, is een van de conclusies. Maar de doorsnee ingang is niet per se de kortste of beste vluchtroute. Wat voor iedereen normaal moet worden, is te weten hoe je een gebouw bij nood moet verlaten.
 
Dat zit nog maar bij weinig Nederlanders tussen de oren. We willen er toch niet aan denken dat een vluchtplan in een hotel op ons betrekking heeft? Kom op zeg, we zijn hier even voor een weekendje uit, een paar uur film of concert of een vergadering.
 
Om BHV’ers en de mensen waar zij verantwoordelijk voor zijn meer alert te maken op de vraag of men gebruik maakt van de juiste vluchtroutes, is er vanuit de campagne een flyer ontwikkeld om u te attenderen op de vluchtroutes in openbare gebouwen. Wellicht wordt u zich dan ook bewust van de vluchtroute op het werk en uit eigen huis.

 

ISSO heeft 2 publicaties over noodverlichting:

-Ontwerpen en installeren (79.1)

-Inspectie en onderhoud (79)

 

Terug