De nieuwe symbolen verschillen nauwelijks van de oude, dus zo spannend is het in wezen niet. Het gaat mij om de bezoeker waarvoor de boodschap is bedoeld. Dat is wat het spannend maakt. De gemiddelde Nederlander gaat waarschijnlijk (nog steeds) aan de veiligheidssymbolen voorbij. De symbolen moeten er hangen, maar opgemerkt worden ze vaak niet. Dit blijkt ook uit een onderzoek van Saxion Kenniscentrum Leefomgeving in 2013. In noodsituaties kiezen mensen voor de weg waarlangs ze in het gebouw zijn binnengekomen, is een van de conclusies. Maar de doorsnee ingang is niet per se de kortste of beste vluchtroute. Wat voor iedereen normaal moet worden, is te weten hoe je een gebouw bij nood moet verlaten.
Dat zit nog maar bij weinig Nederlanders tussen de oren. We willen er toch niet aan denken dat een vluchtplan in een hotel op ons betrekking heeft? Kom op zeg, we zijn hier even voor een weekendje uit, een paar uur film of concert of een vergadering.
Om BHV’ers en de mensen waar zij verantwoordelijk voor zijn meer alert te maken op de vraag of men gebruik maakt van de juiste vluchtroutes, is er vanuit de campagne een flyer ontwikkeld om u te attenderen op de vluchtroutes in openbare gebouwen. Wellicht wordt u zich dan ook bewust van de vluchtroute op het werk en uit eigen huis.
ISSO heeft 2 publicaties over noodverlichting:
-Ontwerpen en installeren (79.1)