Spring naar hoofd-inhoud

Zon zoekt ….. kwaliteit!

Aangemaakt door Rob van Bergen | |   Blog

Met deze ietwat flauwe zinspeling (gepikt bij Natuur & Milieu voor een collectieve inkoopactie van zonnepanelen) heb ik toch even uw aandacht gevangen.

Want we kunnen de zon toch kwaliteit niet ontzeggen.

Een betrouwbare energiebron die miljarden jaren meegaat, wat wil je nog meer!

Terecht dat we die bron steeds meer inzetten, vooral ook om individueel minder afhankelijk te worden van allerlei instabiele regimes van energiebedrijven (ja, ze hebben mij nog niet helemaal van hun goede intenties overtuigd, dat leest u goed).

Zo sprak ik laatst een aardige dame die zojuist het dak van haar woning had laten bedekken met zonnepanelen. De aanleg van deze zonnestroom-installatie (vergeef mij het techno-jargon; u zult dit straks begrijpen) was in de handen van twee Tsjechische jongemannen gelegd.
Voordat ik haar durfde vragen naar de benodigde veiligheidsvoorzieningen bij het werken op een dak kwam een nog veel gemenere vraag bij mij op en die floepte er uit ook.

‘En is die aanleg ook afgesloten met een keuring van jouw elektrische installatie?’

Ze begreep mijn vraag direct: het plaatsen van zonnepanelen betekent een ingreep in de elektrische installatie in je huis. En zelfs als dat gebeurt door twee Tsjechen kun je dat maar beter afsluiten met een installatiekeuring.
Ik confronteerde haar met verschrikkelijke gevolgen van een ongekeurde installatie: als je huis nu ooit af fikt en de oorzaak blijkt  iets van kortsluiting te zijn, dan hang je! Geen gekeurde installatie betekent dat jouw verzekering je met enkele kleine lettertjes uit de polis om de oren slaat en vervolgens weigert uit te betalen. Nu mag dit een risico met een zeer kleine kans van optreden zijn, ik had nu de smaak te pakken. Mijn volgende punt betrof de vakbekwaamheid van beide Tsjechische monteurs. Het was mij nog niet duidelijk of dit nu dakdekkers waren die zonnepanelen plaatsten of elektriciens die de panelen (plaatsten en) aansloten. Hun bewijzen van vakbekwaamheid, of de erkenning of certificatie van hun bedrijf, zou hier het antwoord op geven.
Over deze beide vraagpunten kon mijn gesprekspartner geen uitsluitsel geven.

En dat verbaasde mij niets!
Want ik had zelf al eerder vastgesteld dat collectieve inkoopacties van zonnepanelen niet alleen een lage prijsgarantie geven (hoewel dat nooit hard te maken is) maar ook kwaliteit beloven. En volgens mij is kwaliteit net zo goed iets dat je hard moet maken.
Dan ben ik dus niet zo onder de indruk van kreten als: ‘wij werken alleen met gerenommeerde installatiebedrijven’, maar dan wil ik boter bij de vis.
Dus gewoon een erkend of gecertificeerd bedrijf met vakbekwaam personeel.

We hebben in Nederland namelijk, net als overigens in alle andere EU-landen (waaronder ook Tsjechië), opleidingen en kwalificatiesystemen om te zorgen dat installatiebedrijven de kwaliteit kunnen leveren die u verdient bij de aanschaf van duurzame energiesystemen zoals zonnepanelen.
Kijkt u maar eens op QBISnl, daar staan die vakbekwame medewerkers en bedrijven geregistreerd.
Of bekijkt u eens dit filmpje over hoe je ervoor zorgt dat je een kwaliteitssysteem koopt!
Met deze info gewapend bent u beter in staat de gemene vragen te stellen die u helpen om zonnepanelen met kwaliteit aan te schaffen.
Ik wens u veel zonneschijn toe op uw dak!

Rob van Bergen

Terug