Spring naar hoofd-inhoud

Techathon voor een duurzame woonwijk in Zoetermeer

In één dag tijd een concreet plan ontwikkelen voor een duurzame woonwijk. Dat is de opzet van de Techathon die Techniek Nederland op 21 november organiseert in The Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Aan het evenement doen acht verschillende teams mee, waarin getalenteerde medewerkers van installatiebedrijven samenwerken met hbo- en mbo-studenten. Techniek Nederland heeft de Techathon opgezet met onder meer de gemeente Zoetermeer, mboRijnland, TNO en opleidingsfonds OTIB.

Lees meer

Ter Informatie: ISSO publicatie 82.1 en ISSO publicatie 75.1 methode 2020

Per 1 juli 2020 wordt de nieuwe methodiek voor het bepalen van de Energieprestatie van gebouwen ingevoerd. Als bepalingsmethode wordt vanaf dat moment de NTA 8800 aangewezen. De opnameprotocollen ISSO 82.1 en ISSO 75.1, BRL 9500 en de eindtermen voor de examens zijn aangepast op de NTA 8800.

Lees meer

Voorkom storingen in de installatie met de juiste kennis

Schade door lekkage, vroegtijdige vervanging van componenten, vastzittende regelkleppen en comfortklachten; een greep uit de problemen die corrosie en hardheidsafzetting in cv- en gkw-installaties kunnen veroorzaken. Andere problemen zijn bijvoorbeeld het ontzinken van messing componenten. In moderne verwarmings- en koelinstallaties worden zeer diverse materialen gebruikt; zowel metalen als kunststoffen, rubbers en gemengde samenstellingen. In combinatie met vaak kleine diameters zijn de systemen hierdoor gevoelig voor vervuiling. De oorzaak van deze vervuiling zijn meestal corrosieprocessen in de installatie.

Lees meer

Breng een bezoek aan Building G100 Event

Op donderdag 3 oktober as vindt van 09.30 tot 18.00 uur in de Woonindustrie Nieuwegein de 3e editie plaats van “Building G100 Event”; dé tweejaarlijkse vakbeurs over gebouwautomatisering en -managementsystemen, waarbij de eindgebruiker centraal staat.

Lees meer

Vakmanschap noodzakelijk bij duurzame technieken

ISSO is door het programma RADAR gevraagd een inspectie uit te voeren aan een energiecentrale in een woning, bestaande uit onder meer een warmtepomp en een cv-ketel. De eigenaar van de woning ervaart verschillende klachten, zoals de woning wordt onvoldoende warm en het besproken rendement wordt niet gehaald. Jos de Leeuw en Jan Aerts, technisch specialisten bij ISSO, keken op verzoek van RADAR of de installaties volgens geldende standaarden en regelgeving zijn ontworpen en aangelegd. Deze inspectie is vanavond om 20.30 uur te zien in de RADAR uitzending op NPO 1. In dit praktijkgeval blijkt de relevante kennis en regelgeving niet juist toegepast. Een belangrijke reden waardoor het wel vaker misgaat.

Lees meer

Gasverbranding: benodigde kennis om te voldoen aan wet- en regelgeving

Ontwikkelingen als de nieuwe certificeringsregeling voor gasverbrandingsinstallaties, de Wet Kwaliteitsborging, aangepaste richtlijnen voor rookgasafvoer komen op de professional af. Ontwerpers, installateurs en monteurs van gasverbrandingsinstallaties hebben met tal van nieuwe eisen en ontwikkelingen te maken. ISSO reikt de professional benodigde kennis aan in de vorm van drie nieuwe documenten: Kleintje Gas-ontwerp, Kleintje Gas-montage en onderhoud, en Kleintje CV-service.

Lees meer

Vernieuwde kennis legionellapreventie in leidingwater

Nieuwe ISSO-publicatie 55.1 geeft uitleg over opstellen risicoanalyse en beheersplan

 

Er is een nieuwe versie gepubliceerd van ISSO-publicatie 55.1, Handleiding legionellapreventie in leidingwater. Het is een handvat voor het opstellen van een legionellarisicoanalyse en - beheersplan voor leidingwaterinstallaties, die vallen onder hoofdstuk 4 van het Drinkwaterbesluit. De kennis is geschikt voor adviseurs, installateurs, beheerders van drinkwaterbedrijven, inspectie, fabrikanten en leveranciers.

Lees meer

Nieuw ISSO-kleintje Brandwerende details woningbouw gepubliceerd

Sinds april is het nieuwe ISSO-kleintje Brandwerende details woningbouw beschikbaar. Het is toepasbaar voor nieuwe en bestaande bouw. Deze nieuwe uitgave komt voort uit de SBR-publicatie Brandwerende details uit 2009. De details voor woningbouw in die SBR-publicatie zijn in dit ISSO-kleintje geüpdatet. Daarnaast bevat het een uitbreiding van veel voorkomende detailprincipes in de woningbouw waarin brandwerendheid een rol speelt. De details voor de utiliteit uit de SBR-publicatie zijn er niet in opgenomen.

Lees meer

VLA & ISSO maken kwaliteitsslag in kennis over een gezond binnenklimaat

De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) en ISSO gaan intensief samenwerken om een gezond binnenklimaat in de gehele sector te waarborgen. Dit legden zij op woensdag 3 juli officieel vast in een samenwerkingsovereenkomst, ondertekend door Erik van Heuveln (voorzitter VLA) en Rob van Bergen (Directeur ISSO).

Lees meer

Aanvulling ISSO-Publicatie 55 helpt bij voorkomen temperatuurschommelingen aan douchemengkranen

Eind 2016 verscheen bij TVVL de voorstudie ST-35 ‘Beperken van drukschommelingen aan inlaten van douchemengkranen’. Deze drukschommelingen kunnen leiden tot temperatuurschommelingen, met nare gevolgen zoals schrikreacties en verbranding. De aanbevelingen die in het voorstudierapport zijn gedaan voor het opstellen van ontwerprichtlijnen zijn nu vertaald in een aanvulling op ISSO-Publicatie 55. ISSO-Publicatie 55 bevat richtlijnen voor ontwerp en realisatie van tapwaterinstallaties in woon- en utiliteitsgebouwen.

Lees meer