Spring naar hoofd-inhoud

Wegwijzer COVID-19 en ventilatie

Onlangs hebben we een wegwijzer COVID-19 en ventilatie opgesteld. Deze Wegwijzer helpt je om precies de juiste informatie over ventilatie in gebouwen te vinden die je nodig hebt. Wij Techniek heeft deze Wegwijzer mede mogelijk gemaakt. Inmiddels hebben we aan de hand van feedback de wegwijzer verbeterd.

Lees meer

Kennisplatform ISSO Open gelanceerd

Het is zo ver: ISSO Open is live! Dat betekent dat álle vakkennis over bouw- en installatietechniek voor professionals nu nog toegankelijker is geworden. Op ISSO Open vind je als bouw- en installatietechnisch professional antwoord op alle vragen waar je in de praktijk tegenaan kunt lopen. De naam verwijst naar de transparante manier waarop we onze vakkennis beschikbaar stellen. Deze nieuwe online omgeving zal de KennisBank op den duur volledig vervangen.

Lees meer

Gratis webinar door NEN over energieprestatie 2.0

Op 1 januari 2021 gaat de bepalingsmethode NTA 8800 van kracht. Vanaf dat moment moeten vergunningsaanvragen voor alle nieuw te bouwen gebouwen voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Daarnaast wordt vanaf 1 januari 2021 het energielabel vastgesteld op basis van NTA 8800. 

Wat betekenen deze veranderingen in de praktijk voor de kwaliteitsborging, opnameprotocollen en het energielabel? Op 13 oktober organiseert NEN van 10.00 tot 11.45 uur een gratis webinar over de nieuwe energieprestatie van gebouwen.

Lees meer

Wegwijzer Covid-19: richting goede ventilatie en luchtbehandeling

Via zeer kleine druppeltjes -aerosolen- die in niet-geventileerde ruimtes uren kunnen blijven hangen, is het mogelijk om blootgesteld te worden aan het coronavirus. Dat hebben onderzoekers uit verschillende landen aangetoond en wetenschappers van het RIVM stelden hetzelfde vast. Goede luchtverversing in ruimten via ventilatie is letterlijk van levensbelang. Er is voldoende kennis die je kan helpen om ruimten in gebouwen goed te ventileren, om zo een goede binnenluchtkwaliteit te garanderen. Om snel de juiste kennis te vinden, ontwikkelden we de Wegwijzer Covid-19. 

Lees meer

Goed ventileren als extra maatregel tegen het coronavirus 

Omdat gebouwen vanwege energiezuinig bouwen steeds beter zijn geïsoleerd, neemt de noodzaak van goed ventileren toe. Ook in oudere gebouwen is de ventilatie vaak maar beperkt. Toch krijgt goede ventilatie vaak nog niet de aandacht die het verdient. Een zorgwekkend idee, voor wie bedenkt dat velen van ons ruim 70% van de dag binnen doorbrengen. Te weinig ventilatie kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de gebruikers in gebouwen. Dat blijkt ook in de huidige coronapandemie, waar we met goede ventilatie het besmettingsgevaar kunnen beperken. De rol van ventilatie en de verspreiding van het coronavirus in gebouwen wordt steeds vaker in de media besproken. Onder andere dankzij initiatieven zoals het Deltaplan Ventilatie.

Lees meer

Complete versies ISSO-publicaties energieprestatie woningen en gebouwen gepubliceerd

Op woensdag 1 juli 2020 zijn de nieuwe versies gepubliceerd van bepalingsmethode NTA 8800:2020 en de opnameprotocollen ISSO-publicatie 75.1 en 82.1. Dat betekent dat de opnameprotocollen nu compleet zijn. De nieuwe ISSO-publicaties 75.1 voor utiliteitsgebouwen en 82.1 voor woningen en woongebouwen waren sinds begin dit jaar beschikbaar. Daarin ontbraken echter de algemene hoofdstukken 1 t/m 4, omdat de laatste informatie vanuit de overheid over het definitieve energielabel nog ontbrak.

Lees meer

De nieuwe nieuwsbrief ISSO Info is uit

In de ISSO Info 68 lees je meer over:

  • ISSO Open is beschikbaar
  • Nieuwe Kennispartners Resus en BCRG
  • Energiecijfers & Tabellen binnenkort online...
Lees meer

Meld je nu aan voor het online event SCENARIO2040 op 24 juni

We leven in bijzondere tijden en het belang van scenariodenken is vrijwel elke dag in het nieuws terug te vinden. SCENARIO2040 gaat hierop in, met een stevige link naar de technische sector en de rol van die sector in een keur aan uitdagingen en maatschappelijke issues die op ons allen afkomen.

Lees meer

Door Kader ontwikkelde lesmateriaal over de nieuwe energieprestatie methodiek gevalideerd door ISSO

De lesstof van de EP-U/B, EP-W/B, EP-U/D en EP-W/D opleidingen van Kader, zijn door ons gevalideerd en gepubliceerd in onze KennisBank. Zowel het lesmateriaal voor de vakbekwaam EPA adviseurs als de lesstof voor de vierdaagse opleiding voor nieuwe adviseurs zijn beschikbaar voor opleiders. Op deze manier versterken wij elkaar als partners vanuit onze expertise.

Lees meer

Richtlijnen voor ventilatiesystemen aangepast aan huidige wetgeving

Er is een nieuwe versie verschenen van ons Kleintje Ventilatie ‘Woningen en woongebouwen’. Deze versie helpt de belangrijkste punten uit de wetgeving toe te passen; het Bouwbesluit 2012 (versie juli 2019), de Wet Kwaliteitsborging, de eisen voor BENG en de (nog te publiceren) ontwerp NEN 1087. Kleintje Ventilatie (versie 2012) is dus aangepast aan de huidige wetgeving.

Lees meer