Spring naar hoofd-inhoud

Actuele kennis en praktische tips over luchtfilters

Het is mogelijk om filters te selecteren die fijnstof tegenhouden. Een voorwaarde is wel dat filters juist worden geïnstalleerd en onderhouden. De recent herziene ISSO-publicatie 27 ‘Luchtfilters voor comfortinstallaties’ biedt hiervoor actuele kennis en praktische tips.

ISSO-publicatie 27 is een waardevolle informatiebron voor professionals die luchtfilters in ventilatiesystemen en luchtreinigers in de woningbouw en de utiliteitsbouw ontwerpen, installeren en onderhouden. De kennis is aangepast ten opzichte van de versie uit 2013. Sinds 2013 hebben zich meerdere ontwikkelingen voorgedaan die vroegen om een herziening van de publicatie, waaronder de introductie van de ISO 16890 richtlijn. Met de ISO-norm is het proces rondom luchtfilters voor comfortinstallaties wat ingewikkelder geworden. De kennis in ISSO-publicatie 27 helpt professionals door dat hele proces. 

Juiste filter bij gebouw 
Nieuw in de publicatie is onder meer een vergelijkingstabel tussen de luchtfilterklassen NEN-EN779 en NEN-ISO 16890. Hoewel het niet mogelijk is de luchtfilterklassen één op één te vergelijken, bevat de publicatie wel een door Eurovent ontwikkelde tabel die een indicatieve vergelijking geeft. 

Laboratoria en cleanrooms
ISSO-publicatie 27 geeft daarnaast richtlijnen voor het opstellen van een onderhoudsplan. Niet alleen over de vervangingsfrequentie van filters, maar bijvoorbeeld ook over verontreinigde filters verantwoord vervangen en afvoeren. Als professional vind je in deze publicatie verder tips voor wat te doen als luchtfilters vervuild zijn geraakt door bijvoorbeeld calamiteiten in de omgeving van een gebouw. Ook de speciale vereisten voor filteronderhoud in ruimten als laboratoria en cleanrooms komen aan bod. 

Maatregel tegen coronabesmetting 
Het coronavirus gaf aanleiding om extra kennis in ISSO-publicatie 27 op te nemen over onder andere het onschadelijk maken van virussen en maatregelen in tijden van pandemieën. Zo behandelt de publicatie standalone units voor luchtreiniging. Technieken zoals die in standalone luchtreinigers zijn in 2020 namelijk ook toegepast in apparaten om retourlucht te reinigen, als maatregel tegen coronabesmetting. De werkwijze van die apparaten konden we direct meenemen in de publicatie.

Deze uitgave hebben we mede dankzij Wij Techniek, Binnenklimaat NederlandTechniek Nederland en Stichting Promotie Installatietechniek Stichting (PIT) kunnen maken.

De compleet herziene ISSO-publicatie 27 is beschikbaar via ISSO Open

 

 

Terug