Spring naar hoofd-inhoud

ISSO en TNO brengen kennis en tools samen in nieuw bedrijf

Met de oprichting van TBQ – Tools 4 Building Quality – is de bouw- en vastgoedwereld een nieuwe, innovatieve organisatie rijker. Deze startup biedt digitale tools aan die werken op basis van technologie die TNO ontwikkelt en kennis die ISSO ontsluit. Het doel van TBQ is het creëren van digitale hulpmiddelen en diensten waarmee eigenaren, beheerders en facility managers van gebouwen de efficiëntie, kwaliteit en veiligheid van hun bewoners en gebruikers sterk en eenvoudig vergroten.

“Wij willen doen waar we sterk in zijn, en dat is het ontwikkelen en ontsluiten van kennis. Daar past deze samenwerking binnen TBQ prima in”, zegt Rob van Bergen, directeur van ISSO. “Zij kunnen met onze producten de digitale tools van gevalideerde kennis voorzien. Op die manier kan de gebruiker er zeker van zijn dat deze kennis actueel maar ook gecheckt is.” TBQ is opgericht om tools te lanceren volgens een systematiek die de gebruiker ondersteunt bij het maken van beslissingen. Deze komen eenvoudiger tot stand op basis van meer inzicht in specifieke data. 

Voldoen aan het Bouwbesluit
Volgens Andrew Koster, samen met Ron Oorschot mede-oprichter en directeur van TBQ, werkt zijn organisatie op dit moment met tools die bij TNO zijn ontwikkeld. “Alleen is TNO er niet op ingesteld om, nadat zij tools hebben ontwikkeld, deze tools ook te vermarkten, te onderhouden en te verrijken met actuele kennis. Dat is precies waar wij onze rol zien. We creëren met deze tools uiteindelijk een veiligere en efficiëntere gebouwde omgeving.”


Past bij onze koers
Rob van Bergen vindt de samenwerking binnen TBQ een goed voorbeeld van de wijze waarop ISSO wil opereren. “Het is een samenwerking die erg goed past bij de door ons gekozen koers. Via TBQ gaan we een verbinding aan met TNO, waardoor er nieuwe, toegevoegde waarde ontstaat. De komende periode zullen we vaker op zoek gaan naar dergelijke partijen die wij met onze kennis en kennisproducten kunnen helpen. Dus als er marktpartijen zijn die tools, apps, websites of andere middelen ontwikkelen en daarin de gevalideerde kennis van ISSO kunnen gebruiken, laat ze dan contact met ons opnemen.”

Eerste TBQ-product
Via TBQ ontstaan inmiddels innovatieve softwaretools en -diensten voor inspectie, advies en beheer. Het allereerste product van TBQ is de Brandcheck. Deze online tool richt zich op de brandveiligheid van zorginstellingen en helpt hen bij het eenvoudig aantonen dat de instelling voldoet aan de wet- en regelgeving van onder meer het Bouwbesluit. Deze tool is gebaseerd op een risicobenadering die door TNO is ontwikkeld. Meer informatie is te vinden op de website www.tbq.nl. 

Terug