Spring naar hoofd-inhoud

ISSO-publicatie 30 aangepast aan de Waterwerkbladen

ISSO-publicatie 30 helpt met de nieuwste inzichten bij het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en beheren van leidingwaterinstallaties in woningen. De publicatie was eind 2018 voor het laatst herzien. Omdat we ernaar streven altijd actuele kennis te leveren, is de publicatie op enkele punten aangepast aan de meeste recente Waterwerkbladen en NEN 1006. Dat geldt voor de online versie in ISSO Open, en voor de papieren uitgave.

Toshihiro Takada, Kennisontwikkelaar Sanitaire Techniek bij ISSO, heeft ISSO-publicatie 30 grondig vergeleken met de meest recente Waterwerkbladen en NEN 1006 ‘Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties’. Daar zijn enkele verbeterpunten uit naar voren gekomen. Allereerst zijn er wat kleine aanpassingen gedaan in de begrippenlijst. Ook is de aanbeveling in Waterwerkblad 1.4 E verwerkt, namelijk om een maximale stroomsnelheid van 1,5 m/s aan te houden om geluidhinder te voorkomen. In de publicatie was dit 2 m/s (bij leidingen met vernauwende fittingen 1,5 m/s).
 
Verschil spoelen en reinigen
Verder zijn de paragrafen over spoelen en reinigen verduidelijkt. ‘Spoelen is bedoeld om loszittend vuil uit te spoelen, en reinigen om hardnekkigere vervuiling te verwijderen’, zegt Takada. ‘Over deze termen kwamen soms wat vragen, en in de meest recente Waterwerkbladen staan die definities op deze manier omschreven.’
 
Actuele kennis
Wie ISSO-publicatie 30 in 2018 heeft aangeschaft, kan die versie na deze aanpassing van september 2020 nog steeds gebruiken. Maar al zijn de wijzigingen klein, ze zijn zeker relevant. Daarom raden we aan onze online kennis op ISSO Open te gebruiken, waar we verbeteringen voortdurend doorvoeren. Dan ben je altijd up to date.

Deze uitgave is financieel mede mogelijk gemaakt door Techniek Nederland en Wij Techniek (voorheen OTIB).

De ISSO-publicatie 30 is hier te bestellen of met een licentie te raadplegen. 

 

Terug