Spring naar hoofd-inhoud

KWx Meetinstrumenten is nieuwe ISSO-Kennispartner

KWx Meetinstrumenten, een bedrijf dat zich specialiseert in meetinstrumenten voor de installatiesector, wordt kennispartner van ISSO. Manager van KWx Meetinstrumenten Kees Compaan is blij met de samenwerking: “We moeten met z’n allen kennis vastleggen en faciliteren. Met deze samenwerking komt dat doel weer een stuk dichterbij.”

KWx Meetinstrumenten bestaat uit een team van twaalf enthousiaste techneuten in Oud-Beijerland die in het hele land actief zijn. Het bedrijf geeft trainingen en heeft een kalibratielaboratorium voor controle en onderhoud van de meetinstrumenten. Met haar expertise bedient KWx zowel de zware industrie als de installatiesector.

Werken volgens NEN1010
Volgens Compaan is kennis over de prestatie van installaties onmisbaar om speler in de markt te blijven. Deze kennis verkrijgen bedrijven vaak door het uitvoeren van metingen. “Met meetinstrumenten lever je ook een bewijs van goed vakmanschap. Bijvoorbeeld of je werkt volgens NEN1010. Op die manier maak je een belangrijk verschil met beunhazen die je links en rechts voorbijrennen.”

Inzicht
Een belangrijk voordeel van de metingen van KWx is volgens Compaan dat de resultaten inzicht geven of installaties op een degelijke manier zijn geïnstalleerd. “Iedereen kan tegenwoordig wel zonnepanelen installeren, maar met welk resultaat? Als deze niet volgens NEN1010 is geïnstalleerd, dan levert de installatie mogelijk niet de hoeveelheid beloofde energie. Bij calamiteiten keert de verzekering dan ook niet uit. Met onze meetinstrumenten kun je onder andere het AC- en DC-gedeelte van de PV-installatie controleren.”

Warmtebeeldcamera
Een meetinstrument dat exact in de duurzame-energiemarkt past volgens Compaan, is de warmtebeeldcamera. Kees Compaan: “We zijn distributeur van de FLIR-warmtebeeldcamera’s, een mooi voorbeeld van Niet Destructief Onderzoek. Hiermee kun je in de wintermaanden controleren of en waar een gebouw warmte naar buiten lekt en waar tochtgaten zitten. Met een relatief eenvoudige warmtebeeldcamera is vast te stellen waar de buizen van de vloerverwarming lopen. Zo weet je waar je zonder schade in de vloer kunt boren.”

Aanvullingen
Het Handboek Zonne-energie en Kleintje Meetmethoden Electrotechniek zijn welkome aanvullingen op de meetinstrumenten van KWx. Compaan geeft aan dat zijn bedrijf de uitgaven van ISSO als richtlijn en informatie gebruikt naar de klant en tijdens trainingen. De manager van KWx ziet dat deze trainingen steeds belangrijker worden: “In mijn tijd ging je naar de MTS en leerde je het complete vak. Nu gaat een technicus naar een project en leert de problematiek ter plekke.”

Hapklare brokken
Volgens Compaan heeft de markt voor installatietechniek behoefte aan leermiddelen op het werk. “We moeten hapklare brokken zien te maken van kennis. Daarin moeten wij in kunnen voorzien, maar dat kun je als leverancier niet alleen. Je hebt daar een breed draagvlak voor nodig. Met ISSO, waar veel kennis samenkomt, slaan we nu de handen ineen.”

 

Terug