Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwe ontwikkelingen vereisen een update van Handboek Zonne-energie

Er is een nieuwe versie gepubliceerd van het ‘Handboek Zonne-energie, Bouwkundige- en installatietechnische richtlijnen voor zonne-energiesystemen’. Vanwege de snelle ontwikkeling van de techniek, hebben wij nu kennis toegevoegd op het gebied van energieopslag en veldsystemen.

Deze versie is uitgebreid met kennis over: opslag van energie en SDE+ subsidie, het ontwerp van een systeem met elektrische energieopslag en veldsystemen. 

Zonneweides
De nieuwe ontwikkelingen maken een update noodzakelijk voor de professional die met zonne-energiesystemen werkt. Denk aan zonneweides, aansluiting van installatiesystemen op 10 kilovolt en het werken met opslagsystemen voor zonne-energie, zoals accu’s. Deze toepassingen waren er een aantal jaren terug nog niet. In de nieuwe versie van het handboek komen de meest gebruikte toepassingen aan bod.
Elk onderdeel is opgebouwd conform het Model Kwaliteitsbeheersing Klimaatinstallaties (MKK). Ook bevat het referentiedetails voor integratie van zonne-energiesystemen in daken en gevels. 

Voor opdrachtgevers, adviseurs en installateurs
Werk jij met zonne-energiesystemen? Dan is deze nieuwe versie geschikt voor jou. Dit handboek is bedoeld voor de opdrachtgever of gebruiker, die op basis van de geboden informatie een goed onderbouwde beslissing kan nemen over de principekeuze van een installatietype. Maar ook voor de adviseur, constructeur en ontwerper ter ondersteuning bij het ontwerpen van de installaties. En voor de installateur of bouwer ter ondersteuning van de aanleg, de in gebruik stelling en het beheer van de installatie. 

Het nieuwe handboek is verkrijgbaar via de ISSO-Kennisbank.

Terug